Interview: Femke Kamps 'Fuck the quarterlife crisis'
- Elle & Lisanne
- 3 nov 2017
- 3 minuten om te lezen
Femke Kamps is afgestudeerd in Communicatie Design en is nu schrijfster voor print en online. Haar eerste boek is net uitgekomen: 'Fuck the quarterlife crisis'. Het is dé life guide voor twintigers. Wij stelden haar een aantal vragen over het boek!
1. Hoe is het idee over het boek ontstaan?
Mijn boek Fuck the quarterlife crisis is ontstaan uit mijn persoonlijke ervaring met de quarterlife crisis. In eerste instantie schreef ik al mijn gedachten voor mezelf op papier: waarom was het nooit genoeg? En waarom kon ik niet 'gewoon' gelukkig zijn? Toen ik echter steeds meer hierover praatte met leeftijdsgenoten ontdekte ik dat zij ook tegen dezelfde dingen aanliepen. Dat 'druk zijn' een synoniem lijkt te zijn voor 'succesvol zijn' bijvoorbeeld. En het feit dat er steeds meer twintigers thuis zitten met een burn-out. Bizar! Toen pas besefte ik dat hier een waardevol boek in zou kunnen schuilen.

2. Hoe ging het schrijfproces?
Ik heb echt tijd ingepland om te werken aan mijn boek. Dit was zo'n één dag tot drie dagen in de week. Dit was echt nodig gezien ik ook experts voor mijn boek heb geïnterviewd, zoals een mediapsycholoog, een arbeidswetenschapper en burn-out coach. Verder probeerde ik voornamelijk te schrijven wanneer ik me écht geïnspireerd voelde. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een gesprek die ik met iemand had. En ja, zo kon het ook zijn dat ik op een zondagavond druk aan het schrijven was. 😉
3. Waar moet je opletten tijdens het schrijven van een boek?
In mijn geval vooral dat de boodschap van mijn boek duidelijk is. Ik bespreek in mijn boek uiteenlopende onderwerpen: social media, succes, relaties en geluk- waarbij de rode draad de quarterlife crisis is. Het was soms lastig om niet in die thema's te verdwalen. Ook spel- en grammaticafouten zijn echt een no go. Ik heb mijn boek dan ook niet alleen door een eindredacteur laten nalezen, maar ook aan twee vriendinnen die op freelancebasis eindredactie doen. Alles om te voorkomen dat er geen gekke typfouten in mijn boek staan.
4. Hoe ben je op de naam voor het boek gekomen?
De titel van mijn boek was misschien wel een van de lastigste dingen om te verzinnen. Uiteindelijk heb ik een lijstje met ideeën naar de uitgeverij toegestuurd en zij hebben uiteindelijk na een brainstorm deze titel aan mijn voorgelegd. Ik was meteen fan!
5. Welk stuk vond je het leukste om te schrijven?
Oef, lastig! Ik denk dat ik de anekdotes, de persoonlijke passages uit het boek, het leukste vond om te schrijven. Dan neem ik je echt mee in mijn hoofd. Bijvoorbeeld wanneer ik met mijn coach praat, maar bijvoorbeeld ook op het moment dat ik een hyperventilatie aanval heb. Vrijwel ieder hoofdstuk begint met zo'n anekdote, van serieus tot grappig, wat het meteen heel persoonlijk maakt. En spannend, natuurlijk.
6. Hoe ga je om met keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel?
Ik wil natuurlijk niet al mijn tips uit het boek weggeven, maar ik denk dat relativeren ontzettend belangrijk is. Zet een keuze af tegen tien jaar en opeens is het niet zo'n big deal meer. Wanneer je afstand neemt van je gevoel en gedachtes, worden veel dingen een stuk helderder en een stuk minder 'groots' en 'eng' in je hoofd.

7. Welke boodschap wil je overbrengen?
De belangrijkste boodschap die ik wil overbrengen is dat je er niet alleen voor staat wanneer je het gevoel hebt geen idee te hebben wat je aan het doen bent. Niemand heeft zijn shit op orde. En dat is oké. Daarnaast is het mijn missie om mentale problemen meer bespreekbaar te maken. Mensen vinden het toch nog lastig om te praten over burn-out (symptomen) of mentale hulp te zoeken. Met mijn boek hoop ik dit taboe te doorbreken.
8. Wat is het belangrijkste advies dat je hebt gekregen?
Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je ook alles moet zijn. We groeien op met het idee dat we álles kunnen worden wat we willen, waardoor het misverstand is ontstaan dat we alles moeten doen, kunnen en zijn. Dat gaat gewoon niet. Aranka van der Voorden, oprichter van Fitgirlcode en Jogha, gaf me dit mooie inzicht. Al staat het boek natuurlijk bol van de mooie, waardevolle lessen. Ik denk (lees: hoop!) dat iedereen wel er iets uit kan halen wat op haar (of hem!) van toepassing is.
FOTOGRAFIE: MARISKA VAN DER HAVEN
Comments